Home » Archives by category » Lajme te reja (Page 3)

Të pëfaqësi i aktivistëve, av Dorian Matlija: Gjykatës së Lartë i është kërkuar rigjykimi i abuzimeve të Bashkisë së Tiranës nga gjykata e apelit, me një tjetër trupë gjyqësore Aktivistët e shoqërisë civile vijojnë betejën ligjore për të shpallur të pavlefshme aktet administrative dhe të paligjshëm zbatimin e projektit të Bashkisë së Tiranës për ndërtimin […]

Continue reading …

Banorët paraqesin prova se akti i ekspertimit i hartuar nga Instituti i Ndërtimit, që sugjeron prishjen e ndërtesës, nuk është i bazuar mbi gjendjen e vërtetë Gjykata Administrative e Tiranës vendosi të premten pezullimin e çdo veprimi për prishjen e një pallati të dëmtuar nga tërmeti i 26 Nëntorit në Kombinat, ndërkohë që në këtë […]

Continue reading …

Edhe për vitin 2020, Res Publica ka vijuar të monitorojë zbatimin e te drejtes se informimit. Raporti eshte pjese e nje projekti te mbeshtetur nga National Endowment for Democracy, i cili konsiston ne permiresimin e lirise se shprehjes dhe te drejtes se informimit të qytetareve shqiptare. Viti 2020 ishte nje vit i ngarkuar me probleme […]

Continue reading …

Tiranë 26 Mars 2021– Grupimi i organizatave mjedisore dhe botës akademike në Shqipëri, të mbështetur nga organizata të huaja patnere, kundërshton me forcë procesin dhe rezultatet e Rishikimit të Rrjetit Kombëtar të Zonave të Mbrojtura Mjedisore në Shqipëri. Shkak për rinisjen e debatit është bërë publikimi i projekt-vendimit të KKT Nr. 10, datë 28 dhjetor […]

Continue reading …

Zhvillimi i proceseve gjyqësore “të mbyllur”, konsiderohet shkelje e standardeve të Konventës Evropiane për të Drejtat e Njeriut nga Gjykata e Strasburgut. Në çështjen Dadashbeyli kundër Azerbajxhanit, ku palë e tretë ishte edhe Qendra Res Publika, Gjykata Evropiane ka argumentuar domosdoshmërinë e bërjes së proceseve gjyqësore publike. Sayid Dadashbeyli, i akuzuar për grusht shteti dhe […]

Continue reading …

Anëtarësimi i Shqipërisë në BE varet nga përmbushja e standardeve të BE-së. Një prej fushave të lëna pas dore është drejtësia penale, jo e parë nga këndvështrimi i ndëshkimit të krimit dhe korrupsionit, por e parë nga këndvështrimi  i të pandehurve, të cilët duhet të gëzojnë të drejta të plota në procesin penal që mund […]

Continue reading …

Data 2 Shkurt është shpallur si “Dita Botërore e Ligatinave”. Kjo ditë shënon datën e miratimit të Konventës për Ligatinat në 2 Shkurt 1971 në qytetin Iranian të Ramsarit. Ligatinat, ose sistemet e “tokave të lagura”, janë sipërfaqe ujore të përhershme ose përkohshme deri në 6 metra thellësi, dhe përbëjnë një ekosistem mjaft të rëndësishëm […]

Continue reading …

  Më 24 Janar 2020, siç eshte bere tashme tradite në fillim të çdo viti, Res Publica prezantoi raportin per te drejten e informimit gjate vitit qe kaloi (2019). Raporti eshte pjese e nje projekti te mbeshtetur nga Civil Rights Defenders, me fonde te Mbreterise se Suedise, i cili konsiston ne mundesimin e qytetareve te […]

Continue reading …

Shoqata Ornitologjike e Shqipërisë (AOS) është zbatuese e projektit “Let’s Make Divjaka Natural Again” në partneritet me PSEDA-Iliria dhe Res Publica mbështetur nga Fondi i Partneritetit për Ekosistemet Kritike – CEPF. Projekti “Le ta Bëjmë Divjakën Sërish Natyrale!” synon të ruajë dhe të mbrojë më mirë biodiversitetin në tërësi të Parkut Kombëtar Divjakë-Karavasta duke siguruar […]

Continue reading …

Më 1 Prill 2019, Res Publica prezantoi raportin per zbatimin e ligjit nr. 146/2014 “Per njoftimin dhe konsultimin publik” gjate viteve 2017-2018. Raporti eshte pjese e nje projekti te mbeshtetur nga National Endowment for Democracy, i cili konsiston ne monitorimin dhe vleresimin e proceseve te konsultimit publik, perfshire edhe nje vleresim te punes se Komisionerit […]

Continue reading …