Home » Archives by category » Veprimtari

GJYKATAT NUK LEGJITIMOJNË MJEDISORËT. KJO SITUATË PRITET TË NDRYSHOJË

Megjithëse për fat të mirë gjenden organizata dhe individë që kanë motivimin e duhur për të marrë përsipër një betejë ligjore për mbrojtjen e mjedisit, ata përballen në radhë të parë me problemin e aksesit në gjykatë. E thënë thjesht, nëse individët, grupimet apo organizatat, nuk lejohen (nuk legjitimohen si paditës) të nisin një gjyq […]

Qytetarët e Tiranës në mënyrë të vazhdueshme kanë ngritur shqetësimin e mospërdorimit të ujit të pijshëm, për konsum dhe gatim, pasi ata mendojnë se uji që furnizon shtëpitë e tyre nga rrjeti i ujësjellësit nuk ka garanci nëse përmbush standardet dhe nuk ka cilësinë e duhur për t’u konsumuar. Për të siguruar ujin e pijshëm, […]

Continue reading …

Ministri i Mjedisit u bën thirrje publike organizatave mjedisore që të kërkojnë transparencë, por nga ana tjetër i lë ato në terr   Kohët e fundit është dëgjuar Ministri i Mjedisit t’i bëjë thirrje shoqatave dhe qytetarëve për të qenë aktivë dhe kritikë me veprimtarinë e Ministrisë së vet. Në pamje të parë të krijohet […]

Continue reading …

Ka nisur sot funksionimin platforma për të drejtën e informimit, Publeaks.al. Kjo platformë online synon të vijë në ndihmë të qytetarëve për të pasur akses në informacionin dhe dokumentet zyrtare. Platforma operohet nga një organizatë jofitiprurëse, Res Publica, e cila prej disa vitesh është aktive në mbrojtjen e lirisë së shprehjes dhe të drejtës së […]

Continue reading …

Gjate muajit nentor 2016, qendra Res Publica ka zhvilluar nje fushate per ndergjegjesimin e gjyqtareve dhe avokateve per te nxitur perjashtimin nga taksa gjyqesore te individeve qe jane ne pamundesi ekonomike. Res Publica ka zhvilluar takime ku eshte shperndare edhe nje broshure e ideuar per kete teme. Broshura permban nje pershkrim te shkurter te bazes […]

Continue reading …

Më 22 Korrik 2016 Res Publica prezantoi gjetjet e studimit “Konsultimi publik – Sfidat e vitit te pare te zbatimit te ligjit”, te mbeshtetur nga National Endowment for Democracy. Te ftuar te veçantë nee kete tryeze ishin Komisioneri për të Drejtën e Informimit dhe Mbrojtjen e të Dhënave Personale, Z. Besnik Dervishi dhe Koordinatorja prane Ministrise […]

Continue reading …

Qendra “Res Publica”, në cilësinë e zyrës që ka ofruar ndihmë ligjore për familjet e viktimave të 21 janarit shpreh indinjatë të thellë për kapakun që Gjykata e Lartë i vuri çështjes së 21 janarit. Mbyllja e kësaj dosjeje, “për procedurë”, nuk i bën nder as Gjykatës së Lartë dhe as gjykatave të mëparshme që […]

Continue reading …

Sot, Gjykata e Rrethit Gjyqësor Tiranë vendosi të urdhërojë Prokurorinë e Rrethit Tiranë të nisë hetimet për përgjegjësinë e drejtuesve të QSUT “Nënë Tereza” për vdekjen e të miturit Denis Almadhi. Vendimi erdhi pas një ankese të bërë nga prindërit e të ndjerit, të cilët më parë kishin marrë një përgjigje negative nga Prokuroria e […]

Continue reading …

Rastet e shkeljeve në tendera nuk raportohen vetëm nga Kontrolli i Lartë i Shtetit apo funksionarët e lartë politikë. Tashmë edhe shoqëria civile po merr një rol më aktiv në këtë fushë, falë mbështetjes së Fondacionit Shoqëria e Hapur për Shqipërinë, në kuadër të sfidimit të kulturës së pandëshkueshmërisë. Pas një hulumtimi në dokumentacion, u […]

Continue reading …

Historia e dëbimit të komunitetit rom në zonën e Liqenit të Thatë në muajin tetor 2015 nga Bashkia Tiranë nuk mbaroi me aq. Të pakten 6 familje u rikthyen në atë zonë dhe u vendosën përkohësisht në një godinë të pabanuar, ndërtim i papërfunduar. Më parë ata kishiin marrë leje nga dikush që pretendonte se […]

Continue reading …
Page 1 of 3123