Home » Archives by category » Opinione

Organizatat e medias mbështesin vendimin e Gjykatës së Strasburgut për moslejimin e sekuestrimit të kompjuterëve të Lapsit.al

Përfaqësues të medias, por edhe të organizatave në mbrojte të gazetarëve, kanë mbështetur vendimin e Gjykatës së Strasburgut për të mos lejuar sekuestrimin e serverave dhe të dhënave kompjuterike të medias online Lapsi.al. Ekspertët e medias i thanë qendrës “Res Publika”, se vendimi i Gjykatës së Strasburgut, i cili u mor pas një kërkesë për […]

Një tjetër padi e fituar në Gjykatë, përfaqësuar nga Qendra Res Publica, në favor të lirisë së shprehjes. Në nëntor të vitit të kaluar, shoqëria tregtare Edil Al It shpk, e njohur për aktivitet tregtar në fushën e ndërtimeve, me ortakët e saj pronarë të medias Vizion Plus, paditi gazetarin Artan Rama për cenim imazhi, […]

Continue reading …

Institucionet publike japin me vonesë informacionin, gjë që cenon të drejtën për t’u informuar brenda standardeve Informimi i publikut për veprimtarinë e institucioneve është detyrim i këtyre të fundit. Si një e drejtë themelore për të cilën flitet shumë, dhënia e informacionit publik është e lidhur ngushtë me lirinë e shprehjes dhe një instrument në […]

Continue reading …

Përgjegjësia ligjore për mosdhënien e informacionit publik i takon vetëm koordinatorëve të së drejtës për informim, ndërsa pengesa reale vjen nga titullarët Qendra Res Publica monitoroi nivelin e transparencës të institucioneve publike për periudhën Shtator 2016 – Qershor 2017, me mbështetjen e Granteve të Vogla të Komisionit për Demokraci pranë Ambasadës së SHBA në Tiranë. […]

Continue reading …

Komenete në lidhje me Projekt ligjin “Për organizimin dhe funksionimin e Gjykatës Kushtetuese të Republikës së Shqipërisë”   Në vijim të komunikimeve të mëparshme dhe takimeve të organizuara, më lejoni që në emër të Qendrës Res Publica t’Ju shpreh mirënjohjen për nismën Tuaj dhe mundësinë e dhënë shoqërisë civile të shprehin opinionet e tyre në lidhje […]

Continue reading …

Të gjithë e mbajmë mend se si Ministri i Brendshëm Saimir Tahiri në Prill 2014 denoncoi publikisht 66 raste abuzimi nga gjyqtarët dhe kërkoi nga Presidenti i Republikës që ata të procedoheshin në Këshillin e Lartë të Drejtësisë. Jo vetëm ministri Tahiri, por edhe Kryeministri Rama i përsëriti këto denoncime kur fliste kundër gjyqtarëve të […]

Continue reading …

Si nje prej aktorëve më aktivë në fushën e të drejtës së informimit dhe të konsultimit publik. qendres Res Publica iu kerkuar nga Kuvendi qe te komentoje mbi raportin vjetor te Komisionerit per te Drejten e Informimit. Kjo per arsye se, gjatë vitit 2015 Res Publica ka dorëzuar pranë Komisionerit 97 ankesa, ose rreth 35% […]

Continue reading …

Qendra Res Publica eshte perfshire ne konsultimin publik per ndryshimet kushtetutese ne kuader te reformes ne drejtesi. Procesi eshte trajtuar me seriozitet nga ana e Kuuvendit duke përfshirë ekspertë të nivelit të lartë dhe duke u dhënë mundësinë edhe aktorëve të tjerë të shprehin opinionet e tyre në lidhje me këtë reformë. Materiali që na […]

Continue reading …

Në media dhe në faqen e internetit të Kuvendit jemi njohur se pranë tij është paraqitur një projektligj i cili synon të ndryshojë Kodin Penal duke shtuar një vepër penale me titull “Shpifja ndaj një funksionari të lartë shtetëror ose të zgjedhur”. Projektligji shoqërohet me një relacion shpjegues, dhe ndaj këtyre dy dokumentave shprehim shqetësimin […]

Continue reading …

http://youtu.be/b6-h4oIKfBA

Continue reading …
Page 1 of 512345